Gondelvaart

wp0b080a71_05wp39a78761_05
Koedijk heeft een rijke historie en het dorp stamt uit het begin van de 14e eeuw. Gelegen in een zeer waterrijke omgeving bestond de bevolking oorspronkelijk van veeteelt, land- en tuinbouw en visserij. Vooral de koolteelt gaf de regio grote bekendheid. Dat bracht een zware en moeilijke exploitatie mee want alle producten moesten door de vele slootjes met kleine bootjes, z.g. koolvletjes, worden vervoerd. De ruilverkaveling van het gebied, die omstreeks 1968-1972 plaatsvond, maakte alles anders. Er werd veel minder gevaren doordat veel sloten werden gedempt en het vaarverkeer werd omgezet in rijverkeer.Om de vaartraditie in ere te houden organiseerde de VVV. Koedijk op 27 juli 1963 met 20 deelnemers de 1e gondelvaart op het Noord-Hollands kanaal met kleine vletjes en motorschuitjes. Op dit initiatief wordt nog steeds voortgebouwd door de huidige dorpsgemeenschap.De oorspronkelijke koolvletten zijn vervangen door dekschuiten, waarmee jaarlijks op de 3e zaterdag in augustus de traditionele Gondelvaart wordt gehouden tussen het Noordeinde van het dorp, langs de gehele Kanaaldijk, en eindigend bij de bekende houten Koedijker Vlotbrug. Groepen bewoners bouwen dekschuiten op met fraaie taferelen, die als een sprookje aan het bezoekende publiek voorbij varen in het schemeravondlicht, hetgeen tot romantische effecten leidt. Het geheel wordt ondersteund door livemuziek op verschillende gondels.

De gondelvaart trekt vele bezoekers uit de regio, wanneer het pittoreske kanaaldorp verlicht wordt met duizenden lampjes, fraai aangeklede gevels en versierde tuinen. Dit geheel wordt opgeluisterd met een grote Braderie, die is geconcentreerd in het midden van de Kanaaldijk, Zonneweid en Saskerstraat.

Voorts zijn extra attracties te bezoeken op verscheidene locaties in het dorp, maar voor de echte gezelligheid moet je natuurlijk naar Café de Bonte Koe!

U bent van harte welkom op de Koedijker Gondelvaart!